+36 70 427 3587 ■ info@livignoszallasok.com ■ 1118 Budapest, Dayka Gábor u. 3. (Rubin Business Center I. emelet)     facebook icon

Élet Livignoban


Információk:

Budapesttől közel 1000 km távolságra található, a települést 10 - 11 órás autóúttal meg lehet közelíteni. Sokan szeretik a közelebbi (szlovák, szlovén, osztrák) sípályákat, azonban Livigno kapcsán számba kell venni vitathatatlan előnyeit, ami miatt Európa egyik legjobb síparadicsomaként tartják számon. A Stelvio és a Swiss Nemzeti Park között található, egy észak - déli elhelyezkedésű napos völgyben. A völgy mindkét oldala (Monta Della Neve és Carosello) besíelhető, pályarendszere 114 km hosszú. Legmagasabb pontja a Carosello 3000 méter magas, ahonnan számos piros és kék pályán ereszkedhetünk le a völgybe. A völgy két pályarendszere között tíz percenként érkező buszokkal lehet közlekedni, így délelőtt a Carosellon süt a nap, egészen késő délutánig pedig a Monta Della Neven.


livigno anita

A település már Napóleon idején megkapta a vámmentességet, melyet a mai napig őriz. Az üzemanyag, a dohányáruk, szeszes italok és a világ szinte minden nagyobb márkájának termékei (legyen szó napszemüvegről, parfümről, síruháról, óráról, táskáról) szinte fél áron kaphatóak. Ez szerepet játszik abban, hogy nem csupán kiváló pályarendszere miatt lett közkedvelt, hanem a síelni nem, vagy nem annyira tudók is szívesen töltök itt téli pihenésüket. A település mára benőtte a völgyet, megépült Európa egyik legnagyobb wellness centruma, az Aquagranda.

A síelők mellett mindenképpen meg kell említeni, hogy a snowboardosok körében is egyre népszerűbb. Köszönhető ez annak, hogy a Monta Della Neven megépült a Snowpark Mottolino, ahol a Burton European Opent is rendezik. Ezt a snowparkot haladó és free style boardosok mekkájaként is szokták emlegetni.


Vallás és a templomok


Mivel Livigno ennyire elszigetelt minden más élettől és hosszú fagyos telek jellemzik, így sokszor kellett a hit, hogy túléljék a helybéliek a hosszú teleket, lavinaomlásokat. Ennek következtében mélyen gyökerező római katolikus vallás alakult ki a városban és minden temploma ehhez igazodik.

Megfigyelhető, hogy a város méretéhez képest sok templom van Livignoban. Ennek magyarázata az, hogy a hosszú telek miatt sokat jártak imádkozni a helybéliek, sokszor nehézkes volt közlekedés ezért sok helyen építettek szentélyeket, hogy mindenki valamelyikbe biztosan eljusson.

livigno temp 
Étkezés

A magas hegyi klíma és az elszigeteltség miatt a helyiek étkezését több száz éves hagyományok határozzák meg. Csak olyan ételeket esznek ami a hegyoldalban illetve a Spöl folyó partvidékén megteremnek, élnek. Az alap élelmiszerek a hajdina, gomba, marhahús, szarvas, őz, vaj, tejszín, sajt, dió, mogyoró. A helyi specialitások az őz és a szarvas életek.
 
Építkezés

Szintén a város elszigeteltsége miatt alapvetően fából építkeztek a helybéliek, amit sok helyen faragott kövekkel egészítettek ki. A város életében fontosabb épületeket kőből építették, például a templomokat, városházát. Ma már több épületet téglából építenek, de a tradicionális építkezésnek még mindig a nyers faházak számítanak.
 
Jégszobrászat

Minden év novemberében kreatív művészek érkeznek Livingnoba és szebbnél, szebb jégszobrokat építenek. Minden versenyzőneki egy 3 x 3 méteres jégtömböt adnak az alkotása elkészítéséhez. Amikor mindenki elkészült egy zsűri osztályozza a versenymunkákat.

 

livigno ajanlatkeres